Može li nas primjena tehnologije učiniti zdravijima?

Autor: Mladen Kovaček

U cilju održivosti zdravstvenog sustava nužne su promjene. Jadan od sigurnih pravaca je digitalizacija zdravstva.

Zdravstvo u regiji ima niz odličnih primjera uspješne realizacije takvih projekata. Svakako je najpoznatiji e-recept koji je znatno olakšao podizanja lijekova te e-naručivanje koje je učinilo transparentnim naručivanje na specijalističkim pregledima. Naravno da se i malim poduzetnicima i velikim tvrtkama otvara mogućnost da u nastavku ovog trenda ostvare korist za sebe, a pritom doprinesu poboljšanju zdravstvenog sustava.

Kako što bolje primjeniti svjetske trendove u digitalizaciji medicine govoriti će se na konferenciji „The Future is now“ koja će se održati 14.10. u Hotelu Falkeinsteiner u Beogradu.

Pretpostavke i ciljevi

Povećanom dostupnošću podataka (tzv. Big Data) vezanih za zdravlje, koje posjeduju i kreiraju sudionici u sustavu, bilo bi omogućeno poboljšanje sadašnjeg sustava. Cilj je promijeniti pristup liječenju, orijentiranog na pojedinu bolest, u kojem ishodi terapija nisu sustavno mjereni, na potpuno novi pristup, ustrojen holistički i orijentiran na rezultate terapije. Velika su očekivanja od poboljšanja načina liječenja te općenito povećanja efikasnosti zdravstvenog sustava korištenjem i obradom podataka koji su nam dostupni, a do sada nisu valjano korišteni. Jedan od mogućih rezultata je i brže i lakše davanje najefikasnije terapije pacijentima.

Sve više zdravstvenih sustava, a i kompanija u zdravstvu, okreće se tzv. value based medicine odnosno ugovaranju plaćanja terapije po postignutom rezultatu, a ne po isporučenim lijekovima ili ugradbenim materijalima. To se posebno odnosi na skupe lijekove i implantate. Najjeftiniji materijali i terapije često na kraju budu najskuplji, a za pacijenta najmanje efikasni. Ako pri operativnim zahvatima dođe do ugradnje materijala koji su najjeftiniji, te često i najmanje kvalitetni, postoji mogućnost da se operativni zahvat nakon nekog vremena mora ponoviti, a nekad i ponovo ugraditi implantat.

patient-empowerment

Naravno da za svakog pacijenta nije potrebno koristiti najskuplju terapiju, ali se plaćanjem terapije po učinku i korištenjem najnovijih digitalnih rješenja za mjerenje učinka terapije, kao što je big data, može značajno popraviti efikasnost primjene terapije. Korištenjem velikog broja efikasno obrađenih podataka dobivenih od pacijenata može se s puno većom vjerojatnošću utvrditi koja terapija će biti efikasna u kojim slučajevima.

U cilju ubrzanog transformiranja zdravstvenih sustava u Europskoj uniji, 2008. je osnovano javno-privatnog partnerstvo Innovative Medicines Initiative  (IMI) između Europske komisije i Europske udruge inovativnih proizvođača lijekova (EFPIA). Osigurano je 5 milijardi eura.

Ovaj projekt bi umnogome olakšao pristup malim i srednjim poduzećima vrlo interesantnom tržištu mobilnog zdravstva.

Tedi

Ogroman rast mobilnih aplikacija i velika raširenost smartphone-a pomažu razvoju mobilnog zdravstva kao i sve veća upotreba wearables-a. To su uređaji koji imaju ugrađene senzore za praćenje indikatora vezanih za zdravlje i wellness, a koji se najčešće nose kao narukvice, neki drugi nakit ili bilo koji predmet s kojim je korisnik vrlo često u doticaju. Tipičan primjer je proizvod Leaf koji je dizajniran kao broš. Slijedeći uspješan primjer je Teddy the Guardian koji je inkorporiran u igračku za djecu. Ovi primjeri pokazuju kako je sudjelovanje malih kompanija u ovom procesu svakako moguće.

Ključan doprinos ubrzanju razvoja mobilnog zdravstva ipak bi dale velike IT i farmaceutske kompanije u suradnji s Ministarstvom zdravlja. Predstavnici IT i zdravstvene industrije iskazali su interes i kompetentnost da budu partneri Ministarstvu zdravlja te svi zajedno budu nosioci napretka u području koje je i svakom od nas kao pacijentu jako važno. Zbog toga smo svi zainteresirani za bržu, efikasniju te dostupniju zdravstvenu zaštitu.

Leave a Reply