Održan najveći zdravstveni kongres Udruge poslodavaca u zdravstvu “Healthcare reunion“ u Opatiji

Ovog vikenda, u Opatiji održan je 119. po redu kongres Udruge poslodavaca u zdravstvu “Heathcare reunion” na kojem se okupilo oko 800 sudionika hrvatskog zdravstvenog sustava.

Misao vodilja ovog projekta bila je obuhvatiti sve dionike zdravstvenog sustava kako bi zajednički pronašli rješenje za poboljšanjem zdravstvenog sustava u cjelini, primjenom dosadašnjih znanja i iskustva, usmjereni prema budućnosti.

15123215_344144139290280_1488037424504903771_o
Foto: UPUZ

Na trodnevnoj konferenciji, okupljene je najprije pozdravio predsjednik predsjedništva Udruge poslodavaca Mladen Bušić,  a svojim izlaganjem kongres je otvorio ravnatelj HZZP-a mr.sc. Fedor Dorčić.

Kongres je u ime organizatora pozdravio i mr. Dražen Jurković, direktor UPUZ-a, koji je naglasio da bez obzira na utjecaj politike na izbor ravnatelja zdravstvenih ustanova, on mora imati elementarna znanja iz područja financija, ali i poznavati zakonsku regulativu te sustav kojim upravlja, a okupljenima se također obratio i bivši ministar zdravstva Dario Nakić.

05_future_z
Foto: UPUZ

Drugi dan programa obilježio je i dolazak ministra zdravstva, prof.dr.sc. Milana Kujundžića koji se osvrnuo na problematiku izbjegavanja plaćanja zdravstvenog osiguranja, procjenjujući da oko sto tisuća ljudi u Hrvatskoj ne plaća zdravstveno osiguranje iako bi to morali činiti. Istaknuo je da Domove zdravlja i bolnice neće gasiti već će spajati pojedine odjele, a stupanj izvršenosti i kvalitetu posla liječnika određivat će visina plaća što će omogućiti bolju kontrolu i efikasnost njihovog rada. Poručio je i da se treba racionalnije odnositi prema onome što imamo, a po pitanju prioriteta Vlade istaknuo je gradnju nacionalne dječje bolnice u Zagrebu i očuvanje zdravstvenog sustava dostupnog svim građanima neovisno o imovinskom statusu.

01_future_z
Foto: HIT konferencija
06_future_z
Foto: HIT konferencija

Na kongresu, predavanje na temu “Utjecaj medija na zdravstvo” održao je direktor tvrtke HIT konferencije, Mladen Kovaček, koji je kroz svoje dugogodišnje iskustvo u farmaceutskoj industriji i dosadašnjom suradnjom s medijima, pred okupljenima prenio svoje viđenje odnosa medija i zdravstva. Osvrnuo se na važnost međusobne suradnje obzirom da su zbog veće dostupnosti informacija mediji postali još značajniji u kreiranju mišljenja javnosti o pojedinim zdravstvenim pitanjima. Istaknuo je da je nužan i poveznik između zdravstvenih djelatnika i medija kako bi se sustavnim prezentiranjem činjenica javnosti moglo predstaviti pravu sliku o hrvatskom zdravstvenom sustavu.

03_future_z
Foto: HIT konferencija

Petar Bristot, predstavnik tvrtke Medtronic, najvećeg globalnog lidera kada je riječ o medicinskoj tehnologiji, na svom gostujućem predavanju “Value Based Healthcare” okupljene je upoznao i s primjenom tzv. plaćanja terapije po postignutom rezultatu čime se omogućuje veća efikasnost primjene terapije, ali niz ušteda u zdravstvenom sustavu. Korištenjem velikog broja efikasno obrađenih podataka dobivenih od pacijenata može se s puno većom vjerojatnošću utvrditi koja terapija će biti efikasna u kojim slučajevima.

04_future_z
Foto: HIT konferencija

Na kongresu, odgovore na aktualna pitanja u hrvatskom zdravstvenom sustavu ponudili su i sudionici okruglih stolova: Ines Strenja Linić, predsjednica saborskog odbora za zdravstvo i socijalnu politiku, Željko Krznarić, predsjednik Hrvatskog liječničkog zbora, Ivica Belina, predsjednik Koalicije udruga u zdravstvu, Sani Pogorilić, direktor Inovativne farmaceutske inicijative, Renato Mittermayer, ravnatelj Specijalne bolnice Bistra, Krešimir Rotim, Dragan Soldo, bivši državni tajnik u ministarstvu zdravstva, Većeslav Bergman bivši direktor HZZO-a, Ivana Šmit, dopredsjednica HUBOL-a te predstavnici medija – Tamara Marinković, Dijana Glavina i Ivana Rimac te mnogi drugi eminentni stručnjaci.

Leave a Reply