Nevjerojatne tehnološke inovacije u medicini

S obzirom na to da nas svake godine impresionira sve veći broj tehnoloških inovacija u medicini, pomislili bi da se više nikada nećemo morati boriti sa sezonskim prehladama ili gripom. Međutim, bez obzira na to što još uvijek nije moguće trajno izliječiti prehladu, činjenica je da razvoj medicinske znanosti eksponencijalno raste.

Zahvaljujući tehnologiji, pametni telefoni, tableti i internet postali su u medicini uobičajena pojava, a u ne tako dalekoj budućnosti sigurni smo da ćemo se pitati kako smo uopće do sada uopće mogli preživjeti bez nje? Impresionirani napretkom tehnologije i budućnosti medicine koja tek dolazi izdvojili smo nekoliko medicinskih inovacija koje zvuče gotovo nevjerojatno. Ipak, imajte na umu da, iako neke od navedenih inovacija tek dolaze u našoj bliskoj budućnosti, neke su već danas prisutne.

1. iKnife

the-cancer-detecting-surgical-knife-that-can-immediately-detect-cancer
Foto: Blogged Topics

iKnife, odnosno inteligentni skalpel je kirurški nož koji u kontaktu s tkivom tijekom operacije odmah daje informacije o tome sadrži li tkivo stanice raka. Kirurg ovu informaciju dobiva kontinuirano tijekom operacije što značajno ubrzava analizu bioloških tkiva i omogućuje uklanjanje gotovo svih stanica raka. Ovaj nevjerojatno alat razvio je dr. Zoltan Takats na Imperial College u Londonu, a osim što značajno smanjuje vrijeme operacije, iKnife smanjuje i gubitak krvi tijekom operacije.

2. Google Glass

Foto: Discover Magazine
Foto: Discover Magazine

Google Glass prozivaju i tehnologijom koja zna što osjećamo. Zahvaljujući ugrađenoj tehnologiji malo naprednijeg mobitela, naočale imaju mogućnost bežičnog povezivanja putem Bluetooth-a, WiFi-a i GPS-a, ali i ugrađene zvučnike, mikrofon, HD video kameru s 5MP fotoaparatom i žiroskop. Tu su naravno i brojni softverski dodaci, međutim ono što ovaj gadget čini posebnim je što leće mogu biti kontrolirane gestama i kimanjem glavom. Zahvaljujući Google Glass-u, kirurg iz Ohio State Universityja odradio je operaciju putem kojih su ostali studenti i suradnici, u različitim dijelovima svijeta, gledali kako teče operacija. Christopher Kaeding istaknuo je kako je uopće zaboravio da ima naočale, a sveučilište smatra kako bi ove naočale mogle itekako koristiti obrazovanje njihovih studenata.

3. 3D printanje lijekova

Foto: 3DPrint.com
Foto: 3DPrint.com

Izrada lijekova je strogo kontroliran sustav koji objedinjava farmaceutske tvornice u kojima vladaju strogo propisani uvjeti, državne organizacije koje se bave strogom kontrolom sredstava za liječenje, te zakonsku regulativu koja onemogućava izradu lijekova od strane neovlaštenih proizvođača. Znanstvenici Sveučilišta u Glasgowu razvili su sustav 3D printanja, koji će omogućiti daleko jeftiniju izradu lijekova, a posebice bi bio zanimljiv za siromašne zemlje trećeg svijeta. Naime, oni vjeruju kako bi jednog dana pacijenti mogli uštedjeti put do ljekarne, te potrebne tablete isprintati 3D printerom kod kuće. Sustav bi mogao raditi tako da kupite poseban 3D printer za lijekove, koji bi sadržavao polimerske gelove, te u njega postavite kazetu s primjesama za punjenje “reakcijskih komorica”. Liječnik bi elektronskim putem mogao poslati recept direktno vašem 3D printeru za lijekove, koji bi umiješao potrebne supstance u te komorice, te vam izradio potrebne tablete.

4. Pametne bočice za tablete

31
Foto: Tomorrow Lab

Briga za time jesmo li na vrijeme popili tabletu i da li su naši roditelji zaboravili uzeti lijek stvar je prošlosti jer zahvaljujući napretku tehnologije vaša bočica s tabletama može svijetliti plavo kada je vrijeme za uzimanje tablete, a crveno kada ju zaboravite uzeti. AdthereTech već je izumio pametnu bočicu koja koristi ovu pametnu tehnologiju, a istovremeno i omogućuje da senzor prenosi informacije i svakom članu obitelji i liječniku direktno na njihov pametni uređaj.

5. Robot njegovatelj

healthbots-post
Foto: The Atlantic

Kako se tehnologija razvija tako se sve češće može čuti za robote koji se mogu brinuti za svoje vlasnike u udobnosti doma, a s obzirom na stariju demografsku sliku Japan je vodeći na putu u robotskoj tehnologiji ovog tipa. Prototipi robota su danas stvoreni da mogu čak pronaći venu, uzeti uzorak krvi i analizirati ga za vas.

6. Nosivi medicinski senzori

Foto: Electronics Weekly
Foto: Electronics Weekly

Tzv. wareable health sensors i nisu tako daleka budućnost s obzirom na to da se već danas na tržištu susrećemo s ovom vrstom tehnologije koja u sebi ima komponentne praćenja zdravstvenih parametra – poput primjerice iWatch-a. Nosivi senzori imaju mogućnost praćenja temperature, krvnog tlaka, srčanog ritma i još mnogo toga, a predviđa se da će također moći pratiti neurološke funkcije pa čak i pozvati hitnu pomoć u slučaju moždanog udara ili neke druge hitne medicinske pomoći.

7. Watson

Foto: watson2016.com

IBM se može pohvaliti kako je razvio super računalo koje je ne samo odlično u traženju odgovora, nego ima i mogućnost da utvrdi novonastali problem i kada nema jasnih odgovora. Njegovo ime je Watson i za one koji ne znaju, Watson super računalo ima sposobnost razmišljanja i govora poput ljudskog bića. Za IBM Watson super računalo predviđa se ogroman potencijal u medicini. Imajući na umu činjenicu da Watson može pročitati 200 milijuna stranica u tri sekunde te da se svake godine eksponencijalno povećava količina medicinskog znanja, očito je da bi Watson mogao itekako dobro doći liječnicima i držati medicinski tim up-to-date.

8. Električno rublje

fajb_electric_underwear_02_oct2012
Foto: Electronic Products

Dekubitus, uzrokovan nedostatkom cirkulacije krvi i komprimirane kože predstavlja ozbiljan problem u bolnicama. Osobito jer pacijenti koji ne mogu ustati iz kreveta susreću se s bolnim, a ponekad i smrtonosnim ranama. Rješenje? Elektronske hlače ili Smart E-hlače koje šalju mali električni naboj nosiocu svakih 10 minuta uz stimuliranje mišića i povećavanje protoka krvi čime se sprječava dekubitus i potencijalno spašava na desetke tisuća života.

Leave a Reply