Predstavljen prvi specijalizirani program pretvorbe glasa u tekst za hrvatski jezik

*PR objava

Da Hrvatska više ne mora pisati već samo diktirati, pripomoglo je društvo NEWTON Technologies Adria, u vlasništvu NEWTON Media grupe iz Praga.

NEWTON Dictate računalni je program koji direktno omogućuje uštedu vremena i resursa optimizacijom procesa rada. Dostupan je u 4 jezika, a u CEE regiji ima više od 7000 korisnika.

Direktor NEWTON Technologies Adria, Marko Poljak, objasnio je kako je došlo do predstavljanja ovog proizvoda u Hrvatskoj: „Niz godina razvijamo i koristimo sustave transkripcije govora u media intelligence tvrtkama unutar Grupe. Trenutno sustav koristimo za 24/7 transkripciju radijskog i TV programa, a sada je došlo vrijeme da taj proizvod prilagodimo i drugim industrijama u Hrvatskoj kojima je ta tehnologija prijeko potrebna, poglavito ovdje mislim na medicinu i pravo.“

„Odlučili smo“ nastavio je Poljak „u Zagrebu otvoriti predstavništvo za razvoj projekata iz govornih tehnologija za Adriatic regiju. NEWTON Dictate dostupan je i na hrvatskom jeziku, a paralelno usavršavamo slovenski i srpski jezični model, kao i specijalizirane rječnike. S obzirom na to da smo do sada sustav prezentirali ograničenom broju strateških partnera, pozitivno smo iznenađeni upitima i ponudama za suradnju, kako iz privatnog tako i iz javnog sektora, što upućuje na jasno usmjerenje, ali i optimizam društva u segmentu digitalizacije korištenjem tehnologija budućnosti.“

NEWTON Dictate jednostavan je i intuitivan program za diktiranje na računalo odnosno,  za pretvaranje izgovorene riječi u tekst u realnom vremenu. Olakšava stvaranje tekstualnih dokumenata, a diktiranje je do dva puta brže od običnog tipkanja. NEWTON Dictate može koristiti svatko s minimalnim znanjem iz područja računarstva. Uz potpuno novi i jedinstven sustav prepoznavanja, NEWTON Dictate omogućuje veću preciznost transkribiranja teksta.

Razvojem računalnog programa i učestalim testiranjem te razvojem specijaliziranih rječnika, NEWTON Dictate postiže izvanrednu točnost transkripcije, čak i do 98%.

NEWTON Dictate, kako javljaju iz NEWTON Technologies Adria, i dalje će razvijati nove rječnike kako bi uštedio vrijeme svojim korisnicima, posebno u zdravstvu, pravosuđu i odvjetništvu, Vladi i medijima. Vodeće zdravstvene ustanove već koriste ovu tehnologiju kako bi unaprijedile sustav zdravstva u Hrvatskoj.

U medicinskoj praksi omogućuje liječniku da više vremena provodi s pacijentima, njegovo vrijeme se ne gubi na pretipkavanje nalaza, niti na dodatno ovjeru dokumenata nakon što su bili poslani na prijepis, čime se smanjuje i broj potencijalnih grešaka. Ovaj je računalni program kompatibilan sa specijaliziranim programima i omogućuje unos anamneze ili dijagnoze direktno u program od interesa.

„Našim rješenjem optimiziramo radne procese te korisnicima omogućujemo brže obavljanje radnih zadataka, kako bi dobiveno vrijeme mogli usmjeriti gdje im je to potrebnije.“ ocjenjuje Poljak te dodaje kako bi ovo rješenje moglo pomoći efikasnosti sektora zdravstva i odvjetništva, ali i novinarstva u Hrvatskoj.

Može li ova tehnologija dovesti do smanjenja lista čekanja u hrvatskom zdravstvu, vrijeme će pokazati, no implementacija novih tehnologija u hrvatske sustave, svakako je pomak naprijed.

NEWTON Technologies Adria ne namjerava se zadržati samo na hrvatskim rječnicima jer već razvijaju regionalne slavenske jezike, najavljuju dolazak na slovensko i srpsko tržište i to već početkom 2017. godine.

„U fokusu su nam slavenski jezici, a u mogućnosti smo ponuditi i izraditi rješenja na temelju potreba krajnjih korisnika.“ nadodaje Poljak.

Leave a Reply