Sve je spremno za II. Regionalnu konferenciju digitalne medicine – “Budućnost je sada”!

U organizaciji tvrtke HIT konferencija, 7. travnja 2017. u Hypo centru u Zagrebu održat će se II. Regionalna konferencija digitalne medicine pod nazivom “Budućnost je sada.”

Hrvatska još uvijek ima vodeće mjesto u EU u stupnju digitalizacije medicine. Po uporabi e-recepta smo treći u EU, a u ukupnoj digitalizaciji peti. Međutim digitalizacija medicine je vrlo aktualna u cijeloj EU, pa bi nas drugi mogli prestići ako ne nastavimo tempom kojim smo započeli još prije 10-ak godina.
89f392e0e534007144fc02e814c05db3_239x219
Mladen Kovaček, organizator konferencije

-Naziv konferencije je „Budućnost je sada“, jer su procesi za koje većina ljudi misli da će se događati u daljoj budućnosti već sada tehnološki mogući. – kaže Mladen Kovaček, organizator konferencije.

-Neka se tehnološka rješenja već primjenjuju u svijetu, a neka će vrlo brzo biti prisutna i u Hrvatskoj. Konferencija je namijenjena svima koji su na bilo koji način involvirani ili ih zanima digitalizacija medicine. To su u prvom redu zaposleni u IT i zdravstvenoj industriji, zatim liječnici i ostali zdravstveni djelatnici, farmaceuti, te zaposleni u zdravstvenoj administraciji i zdravstvenom managementu. Pored njih, tu su i djelatnici i management osiguravajućih društava koji se bave zdravstvenim osiguranjem. Kod nas je najznačajniji HZZO, ali već dugo su aktivne i ostale osiguravajuće kuće. Postoje i pravnici koji su specijalizirani za zdravstvo pa su i njima ove teme zanimljive, a sve je više i kod nas startupa koji se bave zdravstvom. Cilj konferencije je spajanje svih nabrojanih dionika kako bi se procesi odvijali brzo, sigurno i na najveću moguću korist pacijenata kao središta zdravstvenog sustava. -ističe.

Koje su glavne teme ovogodišnje konferencije?

-Teme konferencije se tiču sadašnjosti i bliže budućnosti hrvatskog zdravstva. Kod nas bih tu svakako istaknuo e-karton, registre pacijenata i projekte koji se baziraju na mjerenju učinaka u zdravstvu koje omogućava moderna tehnologija te kreiranje mjera na bazi tih rezultata. Na engleskom se ovaj sustav zove Value based healthcare. Uz to, na konferenciji će se govoriti o mogućnostima i primjerima suradnje IT sektora i zdravstvene industrije te mogućnostima individualizirane terapije bazirane na analizi genetike pacijenta. Predstavit ćemo i nekoliko startupa iz regije koji se bave zdravstvom. Program se još dorađuje pa će sigurno biti i drugih zanimljivih tema.

Kakav je stupanj digitalizacije medicine u Hrvatskoj u odnosu na EU?

-Hrvatska još uvijek ima vodeće mjesto u EU u stupnju digitalizacije medicine. Po uporabi e-recepta smo treći u EU, a u ukupnoj digitalizaciji peti. Međutim digitalizacija medicine je vrlo aktualna u cijeloj EU, pa bi nas drugi mogli prestići ako ne nastavimo tempom kojim smo započeli još prije 10-ak godina. Zadržavanje ritma digitalizacije kako bi zadržali vodstvo jedan je od glavnih ciljeva konferencije.

15.04.2016., Zagreb - U Hypo centru u organizaciji Vecernjeg lista i ordinacije hr. odrzana je knferencija Buducnost je sada. Panel diskusija pod nazivom Digital trnsformation to the benefit of health. Photo: Davor Visnjic/PIXSELL
Panel diskusija o digitalnoj transformaciji na I. Regionalnoj konferenciji digitalne medicine “Budućnost je sada” održanoj 15.4.2016. u Hypo Centru u Zagrebu

Prošle godine na konferenciji su sudjelovali vrhunski predavači iz Hrvatske, ali i inozemstva. Što nas očekuje ove godine?

-Zbog velikog uspjeha prošlogodišnje konferencije te aktualnosti tema kojima se bavimo imamo velik interes relevantnih predavača iz Europe tako da očekujemo veći broj međunarodnih predavača i panelista koji će govoriti isključivo o temama koje su aktualne za hrvatski zdravstveni sustav te sustav zemalja u regiji. Službeni jezici konferencije su hrvatski i engleski, osigurano je obostrano prevođenje. Svakako ćemo uključiti i stručnjake iz Hrvatske koji imaju veliko međunarodno iskustvo u ovim temama. Osim toga, važni su nam i donositelji odluka vezanih za digitalizaciju medicine, kod nas su to prvenstveno Ministarstvo zdravstva i HZZO.

Jeste li zadovoljni prošlogodišnjom konferencijom?

-Prošlogodišnja konferencija je zahvaljujući podršci sponzora i partnera odlično uspjela. Sponzori su nam prošle godine bili Ericsson NT, Bayer, HT, Microsoft, Pliva, Span, iF!, IN2 i Medtronic, a partneri Ministarstvo zdravstva, HZZO, AIK, Healthday.si, Razvojna agencija Zagreb – TPZ, Cotrugli te B1 plakati. I ovom prilikom želim zahvaliti svim sudionicima prošlogodišnje konferencije kojih je bilo više od 350. Reakcije su bila pozitivne, posebno su hvaljeni produkcija eventa te relevantnost programa.

I.Regionalna konferencija digitalne medicine "Budućnost je sada" održana 15.4.2016. u Zagrebu
I.Regionalnu konferenciju digitalne medicine “Budućnost je sada” posjetilo je više od 350 sudionika

Koja je razlika između prošle i ovogodišnje konferencije?

-Konferencija je regionalna, pa smo prošle godine imali dosta sudionika iz Slovenije. Ove godine očekujemo još veći broj naših sjeverozapadnih susjeda. Dodatno ćemo uložiti u marketing u Srbiji budući da i tamo ima sve više inicijativa vezanih za digitalizaciju medicine, a svakako i u druge zemlje u okruženju. Budući je Hrvatska naprednija u digitalizaciji zdravstva, konferencija može poslužiti za plasman hrvatskih rješenja u druge sustave. Naravno i kod nas se mogu implementirati neka rješenja iz susjedstva. – zaključuje Mladen Kovaček.

Regionalna konferencija digitalne medicine „Budućnost je sada“ održava se 7.travnja, 2017. u zagrebačkom Hypo Centru s početkom u 10 sati, detaljan program možete vidjeti na hit-konferencija.hr/Program. Ukoliko i sami želite biti dijelom programa na konferenciji, informacije zatražite putem e-mail adrese andrea.stanicic@hit-konferencija.hr. Do 10.3.2017. iskoristite pogodnost first minute kupnje tri ulaznice plus jedna gratis.

Kupnja kotizacija i više informacija na hit-konferencija.hr/Registracija.

Leave a Reply