Koliko života može biti spašeno jer liječnik ima prave podatke u pravom trenutku?

E-Karton je aktualna ključna smjernica razvoja hrvatskog eZdravstva i kao takva, neizostavan talkabout zdravstvene zajednice.

Zbog toga će i jedan panel II. Konferencije digitalne medicine „Budućnost je sada“ koja se održava u Hypo Centru Zagreb, 7. travnja ove godine biti posvećen e-Kartonu. Na panelu će sudjelovati: Saša Kramar (Member of the Management Board and Chief Business Officer, HT), dr. Jesus del Valle (Grants4Apps Team, Bayer), Ivan Lupić (Head ICT Industry & Society, Ericsson NT), Mario Perica (pravni stručnjak za zdravstvenu tematiku), predstavnik HZZO-a.

Tematika eKartona i njegove važnosti pokrenuta je već prošle godine na I. Konferenciji kada je izazvala veliko zanimanje stručne i opće javnosti. To i jest cilj konferencije, otvarati ključne teme, pojačavati njihovu „vidljivost“ i povezivati sve dionike u tom procesu. Edukacija javnosti je jednako važna jer se tim razvojnim promjenama mora prilagoditi kako stručna tako i opća javnost, a ključ prilagodbe je pravovremena i transparentna informacija te edukacija. Utjecaj medija je također velik, pa je očekivanje kako će i mediji spremno prihvatiti sve ključne teme konferencije i zaključke koje će argumentacije na panelima i predavanjima iznijeti svi sudionici konferencije, mahom vrhunski domaći i strani stručnjaci, izravni sudionici svih tih procesa.

Što je e-Karton, budući mozak zdravstvenog sustava?

E-Karton je digitalna verzija medicinskog kartona pacijenta. Ovakav dokument je skup zdravstvenih podataka o pacijentu koji u realnom vremenu omogućuje dostupnost podacima autoriziranim osobama u zdravstvenom sustavu. U budućnosti će sadržavati medicinsku povijest pacijenta, dijagnoze, planove terapija, datume cijepljenja, alergije, rendgenske slike, laboratorijske i druge nalaze. Svrha e-Kartona je omogućiti dostupnost podacima na osnovu kojih bi liječnik mogao donijeti odluke o daljnjem tretmanu pacijenta i to na mjestu gdje se pruža zdravstvena skrb. Osim toga, liječniku bi trebao olakšati, ubrzati i unaprijediti rad s pacijentima. Važno je da je ovakav elektronski dokument dostupljen zdravstvenim djelatnicima više ustanova tako da je orijentiran na pacijenta, a ne na ustanovu. U tom slučaju, odgovarajuća razina podataka o pacijentovom zdravstvenom stanju dostupna je zdravstvenoj ustanovi u kojoj se pacijent u tom trenutku nalazi. Pravovremena i ispravna informacija s kojom liječnik raspolaže u ključnom trenutku, doslovno spašava život. E-Karton smanjuje mogućnost grešaka i omogućuje sigurniju zdravstvenu skrb. Olakšava i pacijentu jer ne mora čuvati i nositi medicinsku dokumentaciju dok je privatnost podataka regulirana postojećom zakonskom regulativom.

Ključno je da sustav omogući privatnost i sigurnost podataka o pacijentu. Upravo je sigurnost točka oko koje se vodi najviše prijepora pri uspostavi elektorničkih dosjea pacijenta. Ukoliko bi pacijenti bili sumnjičavi u sustav, on sigurno ne bi mogao u cijelosti zaživjeti te omogućiti sve prednosti koje nudi pacijentu. U tjeku je izrada europskih pravnih smjernica koje bi ujednačili pravni okvir korištenja, dostupnosti ali i sigurnosti podataka na području EU. Krajni cilj primjene ovog sustava je pomoć liječnicima i ostalim zdravstvenim djelatnicima kako bi imali više vremena za pacijenta kroz kvalitetniju komunikaciju. Ovakav odnos treba rezultirati većim zadovoljstvom i liječnika i pacijenata. Osim toga omogućuje svim zdravstvenim ustanovama, bez obzira na vlasništvo, efikasnije poslovanje i ispunjavanje ciljeva. Budući je financijska stabilnost ključ funkcioniranja zdravstvenog sustava, bitno je i  da smanjuje troškove kroz sprečavanje dupliciranja pretraga, smanjuje birokraciju i poboljšava sigurnost. Cilj je da podaci budu dostupni relevantnoj osobi (zdravstvenom djelatniku).

E-Karton pravi je primjer početka racionalnog korištenja podataka i sredstava uloženih u zdravstvo. Ako govorimo o pozitivnim benefitima digitalizacije zdravstva, onda je to svakako E-recept, na području kojeg je  Hrvatska u razvojnom smislu prva u EU!

Zaključak se nameće sam, nakon procesa sravnjivanja podataka na razini EU, što će za pacijenta značiti omogućavanje zdravstvenim djelatnicima uvid u podatke bez obzira gdje se pacijent nalazi na području EU, e -karton će nakon pune implementacije biti mozak zdravstvenog sustava.

Konferencija „Budućnost je sada“, City Plaza Zagreb (bivši Hypo Centar), 7. travnja, 2017.

Ovogodišnja  konferencija „Budućnost je sada“ dotaknut će temu sadašnjosti i bliže budućnosti hrvatskog zdravstva, prije svega e-karton, registre pacijenata i projekte koji se baziraju na mjerenju učinaka u zdravstvu koje omogućuje moderna tehnologija, te kreiranje mjera na bazi tih rezultata. Uz to, na konferenciji će se govoriti o mogućnostima i primjerima suradnje IT sektora i zdravstvene industrije te mogućnostima individualizirane terapije bazirane na analizi genetike pacijenta. Predstavit će se i nekoliko startupa iz regije koji se bave zdravstvom.

Nakon I regionalne konferencije digitalne medicine „Budućnost je sada“ koja je ostvarila izniman uspjeh s preko 350 sudionika, na ovogodišnjoj očekujemo još veći interes javnosti i struke.

Molimo potražite:

Više informacija na: hit-konferencija.hr/Registracija

Za detaljan program: hit-konferencija.hr/Program

Novinske akreditacijeandrea.stanicic@hit-konferencija.hr

Sve dodatne informacije o konferenciji: ira.culinovic@gmail.com

 

Leave a Reply