IT tehnologija za dobrobit cijele zajednice

eKarton je aktualna ključna smjernica razvoja hrvatskog zdravstva i kao takva, neizostavan talkabout zdravstvene zajednice.

Zbog toga će i jedan panel II. Konferencije digitalne medicine „Budućnost je sada“ koja se održava u City Plaza Zagreb (bivšem Hypo Centru), 7. travnja ove godine biti posvećen eKartonu. Na panelu će sudjelovati: Saša Kramar (Member of the Management Board and Chief Business Officer, HT), dr. Jesus del Valle (Grants4Apps Team, Bayer), Ivan Lupić (Head ICT Industry & Society, Ericsson NT), Mario Perica (pravni stručnjak za zdravstvenu tematiku), Ozren Pezo (predstavnik HZZO-a). Tematika eKartona i njegove važnosti pokrenuta je već prošle godine na I. Konferenciji kada je izazvala veliko zanimanje stručne i opće javnosti. To i jest cilj konferencije, otvarati ključne teme, pojačavati njihovu „vidljivost“ i povezivati sve dionike u tom procesu. Da bi se eKarton implementirao, ključni su svi dionici procesa, temeljno primjena IT tehnologije. U ovom slučaju najveći izazov je omogućiti istovremeno spremanje i dohvaćanje velikih količina podataka istovremeno vodeći računa da su svi upiti i dohvati ostvarivi u realnom vremenu bez većih čekanja. Kako na te izazove može odgovoriti HT, pitali smo Sašu Kramara, (member of the Management Board and Chief Business Officer, HT).

Saša Kramar, član uprave i poslovni direktor, HT

1. Kako će primjena IT tehnologije omogućiti racionalniju upotrebu zdravstvenih resursa?

– Primjenom IT tehnologije u zdravstvu mogu se optimizirati mnogi procesi tako da se postojeći resursi troše puno efikasnije i svrsishodnije. Tehnologija nam omogućava puno bolje praćenje učinkovitosti, samim time pruža mogućnosti i za uštede.

Vrlo su važni podaci o efikasnosti lijeka nakon stavljanja na tržište i određenog perioda uporabe. Na osnovu takvih podataka liječnici se mogu lakše odlučiti o upotrebi određene terapije. U zdravstvenoj industriji, uz pacijente, izvor podataka mogu biti i osiguravajuće kompanije (u Hrvatskoj HZZO) koje raspolažu velikom količinom podataka vezanih za pacijente. Zakonodavni i sigurnosni okvir je vrlo bitan u dostupnosti i mogućnosti obrade podataka. Smatramo da je tehnologija tu da nam pomogne i olakša te, HT kao lider u tom području, može svojim doprinosom jako puno pomoći da se zdravstveni resursi fokusiraju na svoj core bussines, a HT sa svojim rješenjima i idejama osigurati da sve ostalo, kao podrška poslovanju, radi na dobrobit cijele zajednice.

2. Što se sve može unaprijediti primjenom modernih tehnologija u zdravstvu?

– Zdravstvo u Hrvatskoj ima niz odličnih primjera uspješne realizacije takvih projekata. Svakako je najpoznatiji eRecept koji je znatno olakšao podizanje lijekova te eNaručivanje koje je učinilo transparentnim naručivanje na specijalističkim pregledima. Jedan od aktualnih primjera je eKarton. Svrha eKartona je omogućiti dostupnost podacima na osnovu kojih bi liječnik mogao donijeti odluke o daljnjem tretmanu pacijenta i to na mjestu gdje se pruža zdravstvena skrb. Osim toga, liječniku bi trebao olakšati, ubrzati i unaprijediti rad s pacijentima. Važno je da je ovakav elektronski dokument dostupan zdravstvenim djelatnicima više ustanova tako da je orijentiran na pacijenta, a ne na ustanovu. Pacijent se postavlja u centar eko sustava. Tako pomaže liječnicima u dijagnostici, smanjuju mogućnost grešaka i omogućuju sigurniju zdravstvenu skrb. Olakšava i pacijentu jer ne mora čuvati i nositi medicinsku dokumentaciju sa sobom.

Odličan primjer pomoći pacijentu uz pomoć tehnologije je i Unigluko pilot projekt kojim je do sada obavljeno preko 1.5 milijuna mjerenja te je otkrivenih 150 novih dijabetičara. Sustav pomaže pacijentima da se njihova mjerenja transparentno bilježe u oblaku, da ih njihovi zdravstveni djelatnici sustavno prate i bez dolaska pacijenta u ordinaciju. Ujedno omogućavaju liječniku kvalitetnije i duže vrijeme sa samim pacijentom jer nekadašnje korake mjerenja i upisivanja u sustav zamjenjuje tehnologija. Da bi sve bilo dovoljno zaštićeno i sigurno, te usklađeno sa CEZIH-om, sve je smješteno u HT oblak i usklađeno sa svim smjernicama i pravnim legislativama koje važe za postupanje sa posebno osjetljivim osobnim podacima.

Odličan primjer pomoći pacijentu uz pomoć tehnologije je i Unigluko pilot projekt,

3. Daljnom implementacijom eKarton-a povećat će se količina podataka koji dolaze u sustav. Kako će se to odraziti na funkcioniranje sustava?

– Potrebno je na vrijeme pripremiti sustav za povećani priljev podataka. Moderna tehnologija omogućava sigurnu pohranu i korištenje podataka bez obzira na količinu podataka. Važno je da se na vrijeme uspostave mehanizmi pohrane i korištenje podataka odnosno dohvata pohranjenih podataka. Isto tako je iznimno važno da se jasno specificira i odredi tko će, na koji način i u kojem trenutku imati pristup određenim razinama podataka pacijenata.

4. Koja su najbolja rješenja za sigurnu pohranu zdravstvenih podataka koji su izuzetno osjetljivi?

– U ovom slučaju najveći izazov je omogućiti istovremeno spremanje i dohvaćanje velikih količina podataka istovremeno vodeći računa da su svi upiti i dohvati ostvarivi u realnom vremenu bez većih čekanja. Stoga HT može ponuditi 3 načina povezivanja svih činbenika u zdravstvenom ekosustavu, a ovisno o željama i potencijalima svih uključenih.

Prva opcija uključuje da se sve smješta u oblak na centralnoj lokaciji s time da su svi učesnici povezani na taj isti središnji sustav putem linkova visoke propusnosti u oba smjera. Izazov je u ovom scenariju osigurati dovoljan broj raspoloživog prostora za pohranu i dogovoriti učinkovito arhiviranje i dohvaćanje spremljenih podataka velikih podataka (npr. radioloških slika) iz daleke prošlosti.

Druga opcija je da postojeći čindbenici zdravstvenog ekosustava, KBC-ovi, opće bolnice, domovi zdravlja, ljekarne, privatne klinike i ostali, mogu imati trenutnu pohranu na svojim lokacijama koji bi se nakon dogovorenog vremena (mjesec-dva-tri), kada nema tolike opravdanosti i svrhe čuvati takve podatke lokalno, sve to prebacilo u centralni sustav u oblak.

Treća opcija može sadržavati hibridnu varijantu koja sadržava najprihvatljivije dijelove prve i druge opcije.

5. Možete li navesti neke konkretne primjere iz prakse europskih zdravstvenih sustava sigurne pohrane i korištenja zdravstvenih podataka?

– Tu valja spomenuti prekogranični sustav eZdravstva koju koriste Skandinavske zemlje, na koje se uvijek želimo referencirati i ugledati, Danska, Litva, Estonija, Švedska i Norveška, a za potrebe eUltrasound i eRadiology sustava.

Dobar primjer su Švicarska i Danska.

Švicarski evita.ch portal nudi pouzdano web orijentirano rješenje za spremanje svih elektronskih zdravstvenih podataka putem samo jednog računa (accounta).

Isto tako moguće je navesti primjer integriranog health portala Kraljevine Danske sundhead.dk, koji je službeni portal javne zdravstvene usluge kraljevine Danske, a pruža pristup do svih zdravstvenih usluga Kraljevine te se na njemu mogu naći sve relevantne informacije korisnicima zdravstvenih usluga. Ideja samog portala inicirana je jos daleke 2001. godine te je 2003 završen 9-mjesečni razvoj financiran od strane EU fondova.


Nakon I. Regionalne konferencije digitalne medicine „Budućnost je sada“ koja je ostvarila izniman uspjeh s preko 350 sudionika, na ovogodišnjoj očekujemo još veći interes javnosti i struke.

Molimo potražite:

Više informacija na: hit-konferencija.hr/Registracija

Za detaljan program: hit-konferencija.hr/Program

Novinske akreditacijeandrea.stanicic@hit-konferencija.hr

Sve dodatne informacije o konferenciji: ira.culinovic@gmail.com

Leave a Reply