Zdravstveni panel “Komunikacija u zdravstvu” na 10. Weekend Media Festivalu

Na jubilarnom desetom izdanju Weekend Media Festivala ove godine u Rovinju po drugi puta sudjelovala je tvrtka HIT konferencija kao organizator zdravstvenog panela „Komunikacija u zdravstvu“.

Cilj panela bio  je istaknuti sve specifičnosti komunikacije u zdravstvu putem klasičnih medija te novijih digitalnih komunikacijskih kanala, a kroz panel se nastojalo na konstruktivan način predložiti poboljšanje u komunikaciji s jedne i druge strane. Ideja je tako bila da panel ponudi rješenja i primjere uspješne komunikacije usprkos zakonskim i drugim ograničenjima komunikacije u zdravstvu.

Od sudionika panela na Weekend Media Festivalu koji se održao u Rovinju od 21. do 24. rujna valja tako istaknuti tehnološkog stratega za klijente iz Microsofta Igora Pavlekovića, a više o mogućnostima koje farmaceutske i zdravstvene kompanije pružaju zdravstvenom sustavu objasnio je Mihael Furjan, predsjednik uprave Plive. Osim njih u panelu je sudjelovala mag.pharm. Anita Galić kao predstavnik Hrvatskog farmaceutskog društva te Dubravko Kičić, predsjednik Uprave Bicro BIOCentra.

Mladen Kovaček, Anita Galić, Dubravko Kičić, Mihael Furjan, Igor Pavleković
Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

Farmaceutske kompanije kao što je Pliva imaju programe korištenja digitalnih načina komunikacije koji mogu dati dodatnu vrijednost za pacijenta. Svjetska zdravstvena organizacija smatra da je adherencija predstavlja problem sa preko 50 % pacijenata i da bi veće poboljšanje adherencije predstavljalo značajniji pomak u zdravstvu nego pronalazak nekog značajnog zdravstvenog otkrića. Primjer  je digitalno riješenje koje Pliva nudi, a koje može mjerenjem i analizom poboljšati korištenje spreja za nos.

Predsjednik Uprave Plive, Mihael Furjan
Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

IT kompanije kao što je Microsoft raspolažu tehnologijom koja podržava ovakve inicijative farmaceutskih kompanija. Također mogu ponuditi niz suvremenih riješenja zdravstvenim ustanovima npr. za edukaciju korištenjem virtualne realnosti za operaciju srca. Može pomoći slijepim osobama koje kombinacijom senzora i analizom velike količine podataka (big data) daje glasovni opis osoba, predmeta i događanja.

Tehnološkog strateg za klijente iz Microsofta, Igor Pavleković.
Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

Sve veća digitalizacija u zdravstvu pa i drugim djelatnostima,  naročito marketingu, dovodi do veće mogućnosti zlouporabe osobnih podataka koji se prikupljaju na ovaj način. Što nova EU regulativa koja se primjenjuje od 25.05. 2018. donosi također je bila tema rasprave u panelu.

Kako bi pacijenti mogli koristiti nove tehnologije koje bi im pomogle u boljem korištenju terapije nužno je u proces uključiti zdravstvene djelatnike. Zbog interakcije sa pacijentima vezano za uzimanje terapije ovdje su, naročito u konkretnom primjeru, a i inače u primjeni digitalnih rješenja bitni ljekarnici, što je naglasila Anita Galić iz Hrvatskog farmaceutskog društva, ukazujući na progresivni napredak digitalne komunikacije u ljekarništvu i zdravstvu općenito, od mobilnih aplikacija, telemedicinskih kabina do komunikacije putem TV-uređaja i daljinskog upravljača… Jednako tako danas su dostupna i pakiranja lijekova koja putem QR koda omogućavaju izmjenu interaktivnog edukativnog sadržaja važnog za poboljšanje adherencije pacijenata.

Anita Galić, predstavnik Hrvatskog farmaceutskog društva
Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

Financiran sredstvima EU i sredstvima grada Grada Zagreba u Zagrebu je osnovan BioTech BIOCentar inkubacijski centar koji će pomoći zdravstvenim startupima.  Startup-i su jako bitni dionik u digitalizaciji zdravstva, a zbog velike inicijalne investicije poduzetništva u zdravstvu BIOCentar će značajno pomoći razvoju ovakvih inicijativa!

Dubravko Kičić, predsjednik Uprave Bicro BIOCentra
Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

Leave a Reply