2. PharmIT! konferencija o digitalnoj farmaciji “Od digitalne pismenosti do inovativnosti u zdravstvu”

Na konferenciji eHealthTallinn 2017: “Health in the Digital Society. Digital Society for Health” u Tallinu (Estonija) nedavno održanoj u okviru njihovog predsjedanja Europskom unijom, zaključeno je kako digitalne tehnologije i proširena uporaba zdravstvenih podataka mogu promijeniti naše živote i načine pružanja zdravstvene skrbi!

Estonija je kao lider naglasila važnost digitalne agende u zdravstvu. Tim povodom predstavljena su već postojeća rješenja digitalnog zdravstva, najbolje prakse i tehnologije koje su demonstrirale kako su ovakve suvremene zdravstvene usluge dodane vrijednosti realnost stanovnika Europske unije te da je budućnost već dostupna u našoj svakodnevici, na dobrobit zdravlja, blagostanja te sigurne primjene lijekova.

U kontekstu ljekarništva, potrebno je kvalitetno pratiti transfer informacija o promjenama lijekova, dodavanju novih lijekova u farmakoterapiju, komplementarnu terapiju i obrasce ponašanja pacijenata koji uvelike mogu imati učinak na ishode liječenja (npr. dodaci prehrani, biljni lijekovi, fizička aktivnost, dnevnik prehrane i sl.) što ima značaj i za zdravstvene stručnjake, zdravstvenu administraciju, proizvođača lijeka (u smislu utjecaja na lijek i ishod liječenja istim) te samog pacijenta. Nova IT rješenja za ljekarne poput elektronskog kartona ili osobne e-datoteke u ljekarnama, te mobilnih mHealth aplikacija, svakako su izazov za ljekarnike kao najdostupnije kontaktne točke sa zdravstvom u lokalnim zajednicama, što će biti naglašeno kroz nekoliko praktičnih primjera.

Digitalna transformacija društva u cjelini otvorila je uz poboljšanje zdravstvene skrbi građana i veliku priliku za razvoj zdravstvene industrije u Hrvatskoj, jer se ulaskom u Europsku uniju otvorilo veliko tržište europske i globalne zdravstvene industrije. Tema Zdravlje i kvaliteta života kao relevantno (bio)tehnološko-proizvodno polje, svrstana je u dokument Strategije pametne specijalizacije 2016.-2020. (tzv. S3) kao glavni fokus tj. jedno od pet tematskih prioritetnih područja (TPP). Prema podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, tematsko područje Zdravlje i kvaliteta života okuplja preko 106 000 ukupne radne snage, no kada se uzme u obzir da su u zdravstvenu industriju uključeni i ICT stručnjaci (digitalno zdravlje), potpuno je jasno da je važno osigurati razvoj kompetencija i konkurentnih znanja i vještina kadra koji čine radnu snagu zdravstvene industrije.

Uzevši u obzir da je farmaceutska industrija također jedna od strateških grana za razvoj hrvatskog gospodarstva, odlučili smo ovogodišnju konferenciju o digitalnoj farmaciji, 2. PharmIT! konferenciju, posvetiti temi “Od digitalne pismenosti do inovativnosti u zdravstvu”. Konferencija će se održati 28. studenoga 2017. godine u Zagrebu, City Plaza Business Centre (bivši Hypo Centar) s početkom u 8:30

Brojnim izlaganjima i panel raspravama nastojat ćemo ukazati na potrebu strateški osmišljene digitalne izobrazbe zdravstvenog kadra, ali i građana Republike Hrvatske, kako bismo pravovremeno iskoristili sve potencijale e-zdravstvenih usluga. Ujedno ćemo otvoriti temu suradnje zdravstvenih i informatičkih stručnjaka sa startup platformama, malim i srednjim poduzetnicima, kao i domaćom farmaceutskom industrijom, s ciljem kreiranja novih inovativnih eHealth rješenja, proizvoda i usluga, koji imaju značajan doprinos u međunarodnom lancu vrijednosti, ostavljajući pozitivan trag na rast i razvoj hrvatskog gospodarstva.

Pozivamo sve zainteresirane da se pridruže otvaranju novog poglavlja u hrvatskoj farmaciji, te da upoznaju svijet inovacija, tehnologije u službi zdravlja i lijekova, te globalnih trendova koji su nam “iza ugla”.

Program i predavače PharmIT! konferencije kao i više detalja o sudjelovanju, prijavama i kotizacijama potražite ovdje.

Leave a Reply