Budućnost je sada: Digitalizacijom medicine do bolje skrbi o pacijentu

U organizaciji tvrtke HIT konferencija, 13. travnja, 2018. godine u City Plazi u Zagrebu održat će se regionalna konferencija digitalne medicine “Budućnost je sada” koja za cilj ima okupiti lidere razvojnih procesa iz područja digitalne medicine iz regije i Europe. Konferencija se održava treću godinu za redom, a o uspješnosti i važnosti održavanja te što nas ove godine očekuje, saznali smo od organizatora konferencije Mladen Kovačeka.

1. Regionalna konferencija digitalne medicine “Budućnost je sada” održava se već treću godinu za redom. Konferenciju su prepoznale i podržale ne samo vodeće zdravstvene i IT tvrtke već i Ministarstvo zdravstva i Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva. Zašto je održavanje ovakvog skupa važno i što je glavni cilj?

– Konferencija čini jedinstvenu komunikacijsku platformu, u kojoj je i blog „Budućnost je sada“ koji predstavlja značajan izvor informacija specijaliziran za teme vezane za digitalizaciju medicine. Osim toga dio platforme su i društvene mreže i newsletter s velikim brojem relevantnih pratitelja. Na taj način osigurana je komunikacija između ciljanih skupna koja traje puno duže od same konferencije.
Jedan od ciljeva konferencije je okupiti sve dionike u digitalizaciji medicine kao što su liječnici, ljekarnici, zdravstvena i IT industrija, predstavnici ministarstva, HZZO-a te startupe u zdravstvu kako bi se potaknulo brže odvijanje procesa, na najveću moguću korist pacijenta, kao središte zdravstvenog sustava. Namijenjen je i svima ostalima koji su na bilo koji način involvirani ili ih zanima digitalizacije medicine. Hrvatska još uvijek ima vodeće mjesto u EU u stupnju digitalizacije, međutim važno je i da se to vodstvo zadrži. Zato se konferencija bavi temama koje su važne za sadašnjost i bližu budućnost hrvatskog zdravstva te aktualnim trendovima u medicini.
Drago nam je što su Ministarstvo zdravstva i Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva prepoznali važnost održavanja konferencije osobito zato što je za savladavanje nadolazećih izazova i daljnje unaprjeđenje digitalizacije u zdravstvu, jedini pravi pristup u rješavanju problema koje donosi budućnost, stvaranje odgovarajućih rješenja i odgovora već danas.

2. Koje teme možemo očekivati na ovogodišnjoj konferenciji?

– Ove godine konferencija će se baviti temama kao što su mjerenje učinaka terapije, osjetljivim pitanjem dostupnosti i korištenja osobnih podataka (naročito u svjetlu nove Europske regulative). Bit će svakako usmjerena i prema ostalim segmentima eZdravstva i daljnjoj implementaciji Integriranog zdravstvenog informacijskog sistema u Hrvatskoj.

Jedan od ciljeva konferencije je okupiti sve dionike u digitalizaciji medicine kao što su liječnici, ljekarnici, zdravstvena i IT industrija, predstavnici ministarstva, HZZO-a te startupe u zdravstvu kako bi se potaknulo brže odvijanje procesa, na najveću moguću korist pacijenta, kao središte zdravstvenog sustava.

3. Osim edukativnih predavanja i panela, konferenciju karakterizira i dodan sadržaj koji omogućava povezivanje svih sudionika, razmjenu iskustva i ideje za vrijeme konferencije, zar ne?

– Tako je. Naime, konferencija “Budućnost je sada” je ustvari regionalni centar novih ideja, trendova, upoznavanja stručnjaka i sklapanja poslova. Osim što okuplja stručnjake i lidere u području kojim se bave, cilj je da ih na jednom mjestu i spoji. Zato je “Networking Corner” pored dvorane u kojoj se održava konferencija ključan. Na taj način mogu svoje druženje nastaviti u posebnom dijelu konferencije gdje im je stalno osigurana kava i sl. te mogu popričati i međusobno razmijeniti svoja mišljenja i iskustva, a vrlo često dođe i do sklapanja konkretnih dogovora i poslova.

4. Osim regionalne, konferenciju o digitalnoj medicini “Budućnost je sada” održali ste prošle godine i u Beogradu. S obzirom na veliki interes i uspješnost održavanja, kakvi su vaši dojmovi i daljnji planovi na području JI Europe?

– Baš kao što smo najavili prošle godine, uspješno smo realizirali održavanje konferencije “Budućnost je sada” u Beogradu koja je bila zaista posjećena, a pozitivni komentari sudionika pristižu nam i danas. Svakako nam je cilj svoje djelovanje nastaviti i ove godine, kao i u drugim zemljama u našem okruženju kao što je primjerice, Slovačka. Na taj način osiguravamo da se osim razmijene znanja unutar različitih industrija, razmijene i iskustava između različitih država. Obzirom da je Hrvatska je vrlo napredna u digitalizaciji svoja rješenja može plasirati u druge sustave, ali treba biti otvoren prema tome da se neka rješenja iz susjedstva mogu implementirati i kod nas.

Hrvatska još uvijek ima vodeće mjesto u EU u stupnju digitalizacije, međutim važno je i da se to vodstvo zadrži. Zato se konferencija bavi temama koje su važne za sadašnjost i bližu budućnost hrvatskog zdravstva te aktualnim trendovima u medicini.

Regionalna konferencija digitalne medicine „Budućnost je sada“ održava se 13.travnja, 2018. u zagrebačkoj City Plazi. Ukoliko i sami želite biti dijelom programa na konferenciji, informacije zatražite putem e-mail adrese: andrea.stanicic@hit-konferencija.hr.

Kupnja kotizacija i više informacija na hit-konferencija.hr/prijava.

Leave a Reply