Konferencija o digitalnoj medicini koja potiče unaprjeđenje i tehnologizaciju zdravstvenog sustava

“Budućnost je sada“ III. Regionalna konferencija digitalne medicine održat će se u Zagrebu 13.travnja 2018. u kongresnom centru City Plaza Zagreb.

Ovogodišnja konferencija obuhvatit će širok spektar tema koje se tiču primjene digitalnih i tehnoloških rješenja u medicini i farmaceutici. Kakav je njihov učinak na kvalitetu zdravstvene usluge moći će se doznati na panelu o mjerenju učinaka terapije na pacijenta. Na kojem je stupnju digitalnog razvoja hrvatsko zdravstvo tematizirat će se na panelima o eZdravstvu i implementaciji Integriranog zdravstvenog informacijskog sustava u RH. Posebno će zanimljiva biti rasprava o osjetljivom pitanju dostupnosti i korištenja osobnih podataka iz digitalnih dosjea pacijenata. Naime, od ove godine članice Europske unije dužne su krenuti s primjenom uredbe koja propisuje strožu zaštitu osobnih podataka.

-Konferencija “Budućnost je sada” nastoji okupiti lidere iz svih područja digitalne medicine iz regije i Europe – kao što su zdravstvene i IT tvrtke, državna i lokalna administracija, liječnici, osiguravatelji, startup tvrtke te male i srednje tvrtke koje se bave zdravstvom. Cilj nam je spojiti sve nabrojane dionike kako bi se procesi odvijali brzo, sigurno i na najveću moguću korist pacijenata kao središta zdravstvenog sustava –istaknuo je organizator konferencije, Mladen Kovaček iz HIT konferencije, HUB-a za digitalna rješenja u medicini.

Upravo je prošlogodišnje izdanje konferencije naglasilo činjenicu kako Republika Hrvatska nije slučajno središnje mjesto ovakvog susreta, jer su u našoj zemlji neka informatička rješenja u praksi uspješno zaživjela. Dobar primjer pozitivne prakse je eKarton, koji još uvijek nije u punoj primjeni.


Mario Ravić iz tvrtke Ericsson Nikola Tesla objasnio je kako će eKarton, kada bude u punoj primjeni, sadržavati cjelovitu medicinsku povijest pacijenta, dijagnoze, planove terapija, informacije o cijepljenjima i alergijama, rendgenske slike, laboratorijske i druge nalaze, a na temelju tih podataka ovlašteni će liječnici moći brže, lakše i kvalitetnije donijeti odluke o daljnjem liječenju, čak i nekontaktibilnih, pacijenta.

Na drugoj konferenciji o digitalnoj medicini veliku pozornost javnosti imala je rasprava o zdravstvu temeljenom na ishodima odnosno modelu Value Based Healthcare, koji mnoge zemlje u Europi razmatraju kao rješenje za racionalizaciju sve većih troškova u zdravstvenom sustavu. Kako taj sustav funkcionira u praksi izložio je u predavanju „Transformacija u sustav plaćanja terapije prema učinku u Španjolskoj“ Javier Colas, potpredsjednik tvrtke Medtronic za Španjolsku i Portugal, lidera u području medicinske tehnologije.

“Budućnost je sada” organizirana je prvi puta 15.travnja, 2016. godine u Zagrebu te je okupila više od 380 sudionika koji su potvrdili svoje veliko zadovoljstvo programom te zanimljivim i korisnim panelima čime se potvrdilo da su ovakvi skupovi vrlo važan poticaj za daljnji napredak digitalne medicine.

Prijave su dostupne na OVDJE, a za sve dodatne informacije i detalje možete nas kontaktirati putem e-mail adrese: andrea.stanicic@hit-konferencija.hr. 

Leave a Reply